Marjo Pakka - rehellisesti oikealla -

Kuurot opettivat näkemään toisin

  • "Sivistysvaltion mitta on se, kuinka se kohtelee vähemmistöjään."
    "Sivistysvaltion mitta on se, kuinka se kohtelee vähemmistöjään."
  • Kuurojen Liiton vaalipaneeli Jyväskylässä 21.2.2015.
    Kuurojen Liiton vaalipaneeli Jyväskylässä 21.2.2015.

Elämän suola on oppimisessa ja halussa oppia näkemään toisin. Osallistuin tänään Kuurojen liiton järjestämään vaalipaneeliin ja opin paljon: viittomaan nimeni ja ymmärtämään elämää, jossa itse vamma ei ole haitta vaan enemmistön asenteet rajoittavat edelleen kuurojen työllistymistä ja sivistyksellisiä oikeuksia.

Valtion sivistyksen tason mitta on se, kuinka se kohtelee vähemmistöjään. Tällä hallituskaudella viittomakieltä äidinkielenään puhuvien oikeuksia on parannettu merkittävästi. Viittomakielilaki on nyt lausuntokierroksella ja se on määrä säätää vielä tällä hallituskaudella. Kyseessä on yleislaki, jonka tavoitteena on parantaa kuurojen kielellisiä oikeuksia ja niiden toteutumista. Seuraavien hallitusten tehtävänä on vahvistaa kuurojen oikeuksia myös erityislainsäädännössä. Kuuroilla lapsilla tulee olla oikeus saada varhaiskasvatusta ja nuorilla opetusta omalla kielellään. Eikä vain erityiskouluissa vaan tavallisissa luokkahuoneissa ja kuulevien lasten joukossa. Oikeus toteutuu vain kirjaamalla se varhaiskasvatuslakiin ja toisen asteen koulutuslakeihin. Olennaista olisi, että myös opettajankoulutuksessa opetettaisiin ainakin viittomakielen alkeet.

Kolmasluokkalainen tyttäreni istui yleisön joukossa. Hän näki kuuroja ensimmäistä kertaa elämässään. Hän kuiskasi minulle, saisiko hän valita koulussa valinnaisaineeksi viittomakielen, jos haluaisi. Kyllä, totta kai minun puolestani, mutta eipä taida suomalainen peruskoulu siihen taipua. Saksa, Ranska, Venäjä ja muut vieraat kielet ovat toki rikkaus, mutta eikö samalla tulisi huolehtia myös siitä, että opetamme kuuleville lapsille oman kansamme vähemmistön kieltä? Mikä rikkaus olisikaan viittomakielentaito CV:ssa nuorelle, joka hakee ensimmäistä kesätyöpaikkaansa!

Vaalipaneeli opetti näkemään asioita toisin myös kaavoituksen näkökulmasta. Ikääntyvien joukossa on myös kuuroja senioreita. Valtio on tällä hallituskaudella satsannut seniorirakentamiseen. Kaupunkirakennelautakunnassa ja perusturvalautakunnassa tulisi huomioida myös se, että senioritaloja ei kaavoiteta vain kuuleville. Palvelukonseptin tulisi sisältää palvelut myös kuuroille senioreille: asumisenteknologiaa, joka helpottaa kuurojen elämää, avustuspalveluja sekä järjestötiloja talojen yhteyteen, jossa kuuroille tai muillekin järjestöille olisi toimitilaa.  

Vähemmistöjen arjessa suurin ongelma ovat enemmistön asenteet ja ennakkoluulot. Lainsäädäntötyössä suurin este kuurojen sivistyksellisten oikeuksien toteuttamiseen on rahan puute. Mielenkiinnolla seurasin seksuaalivähemmistöjen kamppailua perheoikeuksiensa puolesta ja sitä tunteenpaloa, jolla kansalaiset lähtivät puolustamaan heidän oikeuksiaan. Milloin sivistyksellisten oikeuksien puolesta näkisimme vastaavan taistelun? Jos muut maat tuolla kaukana jossain kilpailevat hinnalla, kilpaillaan me koko kansan osaamisella ja koulutuksella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Minä en itseasiassa ymmärrä, miksi peruskoulussa ei opeteta puhumaan myös viittomalla, siinähän tuo menisi ohessa,
se olisi kätevä työkalu opetuksessakin mm. harjoitustehtävien aikana ongelmatilanteessa olevan oppilaan ja opettajan välillä,

tämän osin ylikansallisen ja paikassaan näppärän puhetavan hallinta olisi erittäin kätevä kommunikointikeino välipitkillä etäisyyksillä ja meluisissa ympäristöissä kuten teollisuudessa, rakennustyömailla jne.

Työmailla huvittaa ja ärsyttää kun ihmiset yrittävät kädet tötteröllä huudella toisilleen, huitovat epätoivoisesti nonsenseä jonka jälkeen räpläävät hermostuneena kännyköitään ja yrittävät sitä kautta huutaa asiansa ja kännylinjan molemmissa päissä karjutaan vuorotellen: HÄ!!! EMMÄKUULE!!! ja sillävälin ohjastamatta jätetty konekuski tuhoaa paikat tai livistää sapuskalle.

itse kieltä ei kaiketi tarvitsisi opetella kokonaan uudestaan, Suomea kaiketi puhuvat ja osa viittomista on ylikansallisia "lainasanoja" kuten on puhutussakin, jolloin kyse on pikemminkin puhetavasta?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minulle viittomakielestä on paljon hyötyä. Esimerkiksi etäisyyden päässä joku seisoo ikkunan takaa niin voi viittoa sille suoraan ongelmattomasti, samoin monta kerrosta ylempänä kaiteella katselijalle on helppo viittoilla.

Veden alla kommunikointi on äärimmäisen helppoa.

Ulkomailla matkustaessani olin joutunut improvisoimaan ulkomaisen viittomakielisen kanssa, että ymmärsimme toisiamme hyvin vaikka oli thaimaalainen.

Parasta tässä hommassa on, että vanhuus ei tule yksin ja silloin kuulon mentyä huonoksi ja on pakko alkaa käyttämään viittomakieltä.

Toimituksen poiminnat