Marjo Pakka - rehellisesti oikealla -

Koulushoppailu ei ole ongelma vaan oire

Perusopetuksen ongelmat ovat nousemassa kevään vaaliteemaksi. Keskusta, SDP ja Vasemmistoliitto rajoittaisivat koulushoppailua, millä tarkoitetaan nykylain vapaata oikeutta valita lapselle koulu.

Valinnanvapauden pelätään eriarvoistavan kouluja. Sen estämiseksi lapset ohjattaisiin lähikouluihin. Lainsäädännön näkökulmasta lähikoulupakko olisi ongelmallinen, sillä se lisää merkittävästi byrokratiaa.

 Lähikoulupakko aiheuttaisi ongelmia esim. sisäilmaoireiselle lapselle. Jos lähikoulussa on todettu sisäilmaongelma, millaiseen menettelyyn jouduttaisikaan, jotta lapsi saisi erivapauden hakeutua terveeseen kouluun! Poikkeusluvan saamiseen tarvittaisiin lääkärintodistus ja sisäilmadiagnoosi. Sisäilmasairaat tietävät, kuinka mahdoton ja pitkä prosessi on. Joutuisiko myös koulukiusattu hakemaan erivapautta saadakseen siirtyä toiseen kouluun? Erivapauksien myöntäminen työllistäisi rehtoreita ja kouluterveydenhuoltoa. Se myös edellyttäisi lainsäätäjältä tarkkoja ohjeita. Minne unohtuivat Keskustan puheet byrokratian karsimisesta?

Valinnanvapauden vastustajat eivät näe lähikoulupakon vaaroja. Jos perheet pakotetaan palveluihin, jotka eivät vastaa heidän tarpeitaan, väki äänestää jaloillaan. Maksukykyiset ovat valmiita kustantamaan oman lapsensa peruskoulutuksen muussa kuin kunnan peruskoulussa. Ilmiö on tuttu jo Helsingin seudulla. Pahimmillaan lähikoulupakko kiihdyttäisi koulutuksen epätasa-arvoa, kun kunnallisen perusopetuksen rinnalle syntyisi yksityiskoulujärjestelmä.

Koulushoppailu ei ole ongelma vaan oire tyytymättömyydestä peruskoulujärjestelmään. Jäykät peruskoulun rakenteet on uudistettava nopeasti. Laatu ja tasa-arvo voidaan säilyttää peruskoulu-uudistuksella, jonka perustana on laajempi valinnanvapaus mm. oppilaan oman opinpolun suunnittelussa ja ainevalinnoissa.  Tasapäistävä peruskoulu ei palvele lapsia, jotka haluaisivat oppia enemmän ja nopeammin.

Koulushoppailun taustalla ovat monet syyt. Kuntien säästöt ja valtionosuuksien leikkaukset ovat eriarvoistaneet kouluja. Vanhemmat valitsevat koulun myös rakennuksen kunnon, koulun oppilasaineksen tai koulun toimintakulttuurin perusteella. Koulujen keskinäistä eriarvoistumista voidaan estää kohdistamalla resursseja oikein. Kaavoituksella tulisi ponnekkaammin ehkäistä asuinalueiden sosiaalista eriytymistä.

Pakko ei sovellu tulevaisuuden hyvinvointivaltioon. Koulushoppailun kieltäjien tarkoitus on hyvä, mutta keinot ovat vääriä. Perheiden vapauksia rajoittamalla ei koulutuksen tasa-arvoa pelasteta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

ulf fallenius

Koulut on saatava yhtä hyviksi ja silloin voidaan heti lopettaa koulushoppailut.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Peruslähtökohta muutokselle on koulujen rahoitusrakenteessa: peruskustannukset ylittävä, varsinainen opetuskustannus, on oltava sama oppilasta kohti koko maassa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minä en ryhtyisi koulus-hoppailuun enempää isänä kuin koululaisena. Mitä lähempänä koulu on, sitä kätevämmin käy opiskelu. Koulus-hoppailu merkitsee pitkiä matkoja, mahdollista lisäasuntoa, ja siten vaivannäköä ja kasvavia kustannuksia. Koulus-hoppailu on itseaiheutettu murhe jokaiselle perheelle, joka järjestää lapsensa pitkien matkojen päähän johonkin hemmetin aatesuuntakouluun.

Juhani Kahela

Siinähän on haastetta. Oppilaat tulee jakaa tasaisesti kykyjensä mukaan tasapuolisesti eri puolille Suomea. Suomussalmi, Juupajoki ja niin edelleen tulee saamaan esimerkisi osansa maahan muuttajista. Siirto helpottaa asuntopulaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Toimeksi vaan.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Voi olla oire. Kaikki tehtäköön kouluissa, että jokaisen taso on hyvä.
Mutta tämä on suuri kustannuskysymys. Juuri siksi julkiset menot kasvavat hallitsemattomasti, kun "hartaat toiveet" pannaan lakeihin järjen ääni unohtaen. Kyllä pitää olla niin, että kun valtio maksaa yhdenvertaisen koulutuksen, niin se saa myös edellyttää koulutuksen vastaanottamisen kunkin lähimmässä koulussa. Valtavasti kallista tyhjäkyntiä syntyy, jos muoti-ilmiöiden heilahteluihin pitää varautua resurssien asettamisessa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La

Mitäs mieltä olet TiSA-sopimuksesta, jonka myötä ehkä jopa peruskoulu yksityistettäisiin?

Linkissä sopimuksesta tietoa https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/02/03/tisa...

Toisaalta tuo on aikalailla Kokoomuksen perinteistä linjaa. Kokoomushan 70-luvulla vastusti kaikille samanarvoista ja ilmaista perusopetusta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ratkaisu ongelmaan on helppo: Kako esittää eduskunnassa, että koulujen määrärahat sidotaan suoraan ja sitovasti oppilasmäärään, luokille määrätään oppilaiden maksimimääräraja ja valinta jätetään vanhemmille sekä kouluverkon tiheys valtuustoille.

Aikaa on vielä, koska esityksenne on odotettavissa? Lain säätäminen kestää Suomessa minimissään 3 päivää.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Joutuisiko myös koulukiusattu hakemaan erivapautta saadakseen siirtyä toiseen kouluun?"

Ensinnä kysymys.MIKSI kiusatun,eli UHRIN,pitäisi vaihtaa koulua?Tarkoitatko tällä nykykäytäntöä,jolla uhreista tehdään syyllisiä?Jopa siinä määrin että kiusatun lapsen perhe leimataan lastensuojeluilmoituksen myötä.Kouluissa on muuten vuosiakusia pyörinyt KIVA hanke,jolla on yritetty ehkäistä kiusaamista,ettekö tiedä??
Aika omituinen asenne uhreja ja heidän perhettään kohtaan,asenne josta on yritetty näillä rouvakerholaisten projekteilla irti päästä..Taitaa vaan olla yhtä tehokas kuin varhaisen puuttumisen malli,eli uhreista tulikin syyllisiä.

"Jos perheet pakotetaan palveluihin, jotka eivät vastaa heidän tarpeitaan, väki äänestää jaloillaan"

Jaha,tämän teorian perusteella ei monessakaan kunnassa olisi yhtäkään perhettä.Lainmukaiset lastensuojelun ja terveydenhoidon palvelut kun eivät ole lainmukaisella tasolla joka kunnassa,tahi kaupungissa.Eriarvoistamisen seuraukset ovat nähtävillä,jos ei kuljeta pää pilvissä,ja ainoastaan siellä ns.hyväosaisten ja luokkaeroja suosivan kokoomuksen fantasioissa.

"Koulushoppailun taustalla ovat monet syyt. Kuntien säästöt ja valtionosuuksien leikkaukset ovat eriarvoistaneet kouluja. Vanhemmat valitsevat koulun myös rakennuksen kunnon, koulun oppilasaineksen tai koulun toimintakulttuurin perusteella. Koulujen keskinäistä eriarvoistumista voidaan estää kohdistamalla resursseja oikein. Kaavoituksella tulisi ponnekkaammin ehkäistä asuinalueiden sosiaalista eriytymistä.

Pakko ei sovellu tulevaisuuden hyvinvointivaltioon. Koulushoppailun kieltäjien tarkoitus on hyvä, mutta keinot ovat vääriä. Perheiden vapauksia rajoittamalla ei koulutuksen tasa-arvoa pelasteta"

Mikä ongelma?Yksityisiä päiväkoteja on jo pilvin pimein,es.aarrearkku jatkaa valloitustaan.ns "paremmat"perheet,eli sosiaalinen status ,asema ja varallisuus määrittelevät jo nyt,kuka pääsee minnekin.Onko tämä "aines"joka mainitaan sitä kokoomuksen kuuluisaa heikompaa ainesta,jota pakoon lähdetään hienompien piirien kouluihin?

Suomeenhan ollaan oltu ajamassa jo muutama vuosi yksityistä koulua,jne.ovat olleet tarjoamassa tännekin .Pieni lainmuutos vain vaaditaan,äkkiäkös kokoomus ja kumpp.sen hoitavat alta pois.Onhan se ollut jo haaveena ja esillä.Monet vaan ei tiedä,kun perhepolitiikkaa on tehty muutoinkin siellä verhojen takana.

Hupaisaa on kyllä nyt sekin,että kokoomus ja vihreät jotka ovat ajaneet mammuttikouluja ,1000 oppilaan hirviöitä ,pienten tilalle,sekä karsineet vammaisten lasten koulukyytejä,haluavat erityislapset normiluokille ovat vaalien alla perheiden ja lasten asialla??Tehän olette siellä asian ytimessä, oman puolueenne tahtoa vastaan?

Tiedoksi vielä että nyt ovat jo koulut eriarvoistuneet,perheet muuttavat ns.paremmille alueille,maahanmuuttajien ja köyhimpien lasten kouluihin eivät halua valio yksilöitään.Sitäpaitsi ihmiset luokitellaan jo ala -asteelta ,neuvolasta alkaen ja heidän mahdollisuutensa saada lapselleen haluamaansa päivähoitopaikkaa,koulua,harrastuksia,kielikylpypaikkaa jne.ovat muissa kuin perheiden käsissä.

Valitan,luokkaeroista ei olla päästy,puhukaa mitä haluatte.Yksityisiä kouluja on jo,kuten on yksityistetty sos-ja terveydenhoito jne.jne.On vähän perässä tämä kirjoitus tästä päivästä..

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Mikä mahtaa olla ilmiön laajuus vrt siitä aiheutuvat otsikot?

Jouni Nordman

Itse kysyisin mielummin sitä, kuinka paljon käytetään aika itse koulunkäyntiin, sillä lähikuoulussa on matka aika lyhyempi. Jos tämä aika on vaikka tunnin pitempi eliitti koulun kanssa, niin taitaa tulla melkein vuosi lisää koulunkäynti aika näille.

Itse kun mietin miten itse tulen lapsilleni asioita opettamaan, niin aiheet mitä koulussa käsitellään tulen pitämään ihan arjessa mukana, jolloin lapsille tulee kertausta asioista automaattisesti. Sillä jos katsomme minkälaisia vaativuustasosta alaluokalla on kyseessä, niin pikkasen kun on itse kiinnostunut niistä, niin lapsille tulee itselleen positiivinen kuva asioista.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Eniten tässä lienee kysymys kokoomuslaisesta eriarvoistamisesta ja piilorasismista. Pitkät koulumatkatkin ovat iso aikaongelma lapsille. Ensin pitää odottaa koulubussia jopa tunti ja sitten ajoaika vielä pitkä viimeisille pysäkeille. Koko tuon ajan voi lapsi olla myös alttiina kiusaamiselle.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aivan.Ja kun tiedetään että koulukyytejä on kilpailutettu,on kiire joka paikkaan.Minuuttiaikataulu ,ja sinne jää tien poskeen pieni koululainen,jos ei minuutilleen ole tien varressa.

Ala -aste ikäinen pimeällä maantien varressa ,pakkasella tai syyspimeällä.Edessä monen tunnin koulupäivä.Kun vielä sattuu sopivasti paikkakuntaa tunteamaton kaveri puikkoihin,kuten on tapahtunut,lapset saavatkin viluissaan ja epävarmoina,peloissaankin miettiä 6-7 vuotiaan aivoilla,mitä nyt?

Sattuupa somasti kun lapsi ei osaa bussista oikeassa paikassa astua pois kyydistä,käy kuten vähän aikaa sitten kävi,lapsi sai kävellä kotiansa,kuski kun ei omasta aikataulustaan voi poiketa.Heitteillejättöhän se on,mutta ei kai se herroja kiinnosta.Lähikouluja lakkautetaan ja lapsia raijataan "säästöjen nimissä"kilometrien päähän tutusta koulustaan.

Nämä joiden lapset käyvät englanninkielistä päiväkotia ynm.yksityistä sitä ja tätä,eivät tarvitse miettiä oikeassa elämässä,miten he lapsensa koulu asiat järjestelee.Monella on kodinhoitajat,lastenhoitajat jne.Eikä heihin kohdistu sellaista painetta,kuten ns.tavallisiin duunari perheisiin.He eivät ole jatkuvan kyttäksen alaisia.Tässä maassa kun kuvitellaan että nämä ulospäin hienot,ja korkeasti koulutetut olisivat sydämeltään yhtä hienoja ,kuin kulissinsa.

Suuri osa perheistä kun unohtuu siellä arkadian mäellä.Poliitikoiden käsityskyky kun ei riitä ymmärtämään,että jokaisella paikkakunnalla on omanlaisensa kulttuuri,suomi ei ole ainoastaan helsinki ja pääkaupunki seutu.

Toimituksen poiminnat